Odgovorno korištenje baterije, skladištenje i recikliranje

Saznajte kako najbolje iskoristiti Duracellove baterije i kako ih pravilno reciklirati.

Savjeti za pravilno pohranjivanje i upotrebu baterije

  •  Uvijek koristite pravilnu veličinu i tip baterije koju je odredio proizvođač uređaja.
  •  Čuvajte kontaktne površine i kontaktne dijelove uređaja tako da ih očistite čistom gumicom za brisanje ili grubljom krpom svaki put kad zamijenite baterije.
  •  Izvadite baterije iz uređaja kada ga ne planirate koristiti nekoliko mjeseci i dok su spojeni na električnu mrežu (izmjenična struja).
  •  Provjerite jeste li ispravno umetnuli baterije u uređaj, a polove + (plus) i (minus) ispravno poravnali. OPREZ: Neki uređaji koji koriste više od tri baterije mogu na izgled ispravno raditi, čak i kad je jedna baterija neispravno umetnuta.
  •  Ekstremne temperature smanjuju radnu učinkovitost baterije. Pohranite baterije na suhom mjestu na normalnoj sobnoj temperaturi. Nemojte stavljati Duracellove baterije u hladnjak jer tako neće trajati duže i izbjegavajte stavljati uređaje na baterije na vrlo topla mjesta.
  • o Nemojte pokušavati napuniti bateriju osim ako baterija nije posebno označena kao „punjiva”.
  •  Neke ispražnjene baterije i baterije izložene ekstremno visokim temperaturama mogu iscuriti. Na vanjskoj strani baterije nastati kristalna struktura.

Recikliranje baterija s drugim kemikalijama

Punjive litijske, litij-ionske i cink-zrak baterije trebaju se reciklirati. Osim „klasičnih” punjivih baterija poput AA ili AAA, punjive baterije u uređajima poput kamera, mobitela, prijenosnih računala i alata na napajanje također treba reciklirati. Potražite oznaku za recikliranje baterije na punjivim baterijama.

Automobilske baterije koje sadrže olovo treba donijeti samo u centre za gospodarenje otpadom, gdje se na kraju mogu reciklirati. Zbog vrijednosti materijala u bateriji, mnogi trgovci automobila i servisni centri kupit će iskorištene automobilske baterije kako bi ih kasnije reciklirali.

Neki trgovci često sakupljaju baterije i elektroniku za recikliranje.

Opća namjena recikliranja i alkalne baterije

Najjednostavniji način odlaganja baterija i elektronike/električne opreme je vratiti ih u bilo koju trgovinu koja ih prodaje. Kupci također mogu odložiti svoje primarne i punjive baterije, punjače i PUCS-ove unutar mreže za sakupljanje koja obično uključuje usluge sakupljanja u reciklažnim dvorištima, u sklopu poduzeća, ustanova itd.

*Izbjegnite dodatna putovanja, što povećava vaš ugljični otisak, tako što ćete baterije nositi na reciklažu kad i drugi otpad.

Baterije i elektronika/električna oprema koji se prodaju u Europskoj uniji označeni su sljedećim simbolom:

Označava da su ustanovljeni programi recikliranja baterija i malih kućanskih električnih aparata, a ti se proizvodi ne smiju odlagati u smeće.

Jamstvo na baterije Duracell

Preporučujemo da reciklirate i pakiranje.
Kao dio naše posvećenosti očuvanju okoliša, za ambalažu koristimo samo netoksične boje, a kartonski dio našeg pakiranja izrađen je od 55 % recikliranog materijala. Plastični dio izrađen je s 30 % reciklirane plastike. „Kućište” baterije izrađeno je s 40 % recikliranog čelika kako bi se smanjio utjecaj na okoliš, a da pritom baterija zadrži snagu.

POVEZANI ČLANCI

Saznajte nas kako tehnologija koja se koristi za stvaranje naših dugotrajnih baterija čini pouzdanom markom baterija broj 1.

Kako se baterije proizvode?

Alkalne baterije imaju dugu i bogatu povijest napajanja raznih uređaja koje svakodnevno koristimo. Kemijski…

SAZNAJTE VIŠE

Odgovorno korištenje baterije, skladištenje i…

Saznajte kako najbolje iskoristiti Duracellove baterije i kako ih pravilno reciklirati.

SAZNAJTE VIŠE

Koliko su litijske baterije u obliku kovanica…

Jeste li znali da se svake godine prijavljuje na stotine slučajeva gutanja baterije? 52 % prijavljenih…

SAZNAJTE VIŠE

Duralock – Baterije pune do 10 godina

Većina baterija s vremenom polako gubi snagu, čak i kada nisu u upotrebi. No, tehnologija Duralock omogućuje da…

SAZNAJTE VIŠE

Jezgra visoke gustoće – revolucionarna…

Duracellove baterije Ultra imaju jezgru visoke gustoće. Takve baterije imaju zbijenu i kompaktnu strukturu…

SAZNAJTE VIŠE

Preporučeni proizvodi

prethodno

Duracell Ultra alkalne AA baterije

TRAJE DO 20 PUTA DUŽE*

*u usporedbi s vodećim cink AA baterijama u ispitivanjima za digitalne kamere prema normi IEC 2015 (www.iec.ch). Rezultati se mogu razlikovati ovisno o uređaju ili obrascu uporabe

ODABERITE KOLIČINU

Baterije za slušne aparate – 10

Ne propustite ni jedan zvuk uz naše dugotrajne baterije

ODABERITE KOLIČINU

DURACELLOVE LITIJSKE BATERIJE VELIKE SNAGE 123 3 V

Duracell litijske baterije velike snage 123 – do 40 % više snage*

*u usporedbi s Minimalnim prosječnim trajanjem veličine CR17345 prema standardnom testu IEC. Rezultati mogu varirati ovisno o uređaju i načinima upotrebe

ODABERITE KOLIČINU
Next